Spotgoedkoop vliegen met error fares

1648
error-fares

Stel je voor: voor amper € 35 brengt een vliegtuig je naar Zuid-Afrika. Nog beter: een gratis retourtje naar China. Te mooi om waar te zijn? Niet echt. Deze voorbeelden komen recht uit de realiteit. Bovenstaande deals worden mogelijk door de zogeheten error fares, ook wel mistakefares genoemd.

Wat is een error fare?

Concreet wordt hiermee bedoeld dat er op de website van een luchtvaartmaatschappij een fout (en vaak voordeliger) tarief wordt aangeboden voor een bepaalde vlucht.
Deze vergissingen kunnen ontstaan door een technische fout in het digitale systeem of door een menselijke verstrooidheid, bijvoorbeeld door een nul te weinig te plaatsen. Een vliegreisje van oorspronkelijk € 420 wordt zo voor slechts € 42 weggegeven.

Een foutieve weergave van de prijs gebeurt regelmatig. Het kost luchtvaartmaatschappijen vaak te veel tijd en geld om voortdurend de onjuistheden in hun aanbod op te sporen en te corrigeren. Goed nieuws dus voor de budgetbewuste consument die graag met het vliegtuig reist.

Hoe spot je een error fare?

Er zijn 2 manieren om een error fare te spotten. Je kan bijvoorbeeld zelf de verschillende grote boekingswebsites afstruinen naar foutieve prijzen die in jouw voordeel spelen. Dit is echter een intensieve en tijdrovende klus. Eenvoudiger wordt het wanneer je gebruik maakt van gespecialiseerde websites zoals  Fly4free, SecretFlying of AirfareWatchdog. Deze sites afficheren de meeste deals die er op dat moment te vinden zijn. Handig is ook dat de meeste van deze websites een Facebookpagina hebben. Zo word je voortdurend snel en eenvoudig op de hoogte gehouden van potentiële buitenkansjes.

Meestal ben je verzekerd van je koopje want het is niet zo vanzelfsprekend dat een luchtvaartmaatschappij je ticket devalueert wanneer je al hebt betaald. Kies daarom voor een creditcard. Op die manier betaal je het snelst én gaat een terugbetaling gemakkelijker wanneer de vluchtverdeler er toch in slaagt je ticket ongeldig te maken. Wanneer je op een error fare botst, aarzel je best niet te lang: een kwartier later kan de buitenkans al vervlogen zijn. Ook niet onbelangrijk is om steeds de bevestiging van de luchtvaartmaatschappij af te wachten vooraleer je een hotel boekt.

Volg onze Facebookpagina of Instagram om op de hoogte te blijven van mogelijke error fares! Bekijk ook mijn tips om goedkope vliegtickets te boeken.