Een goedkoop maar kwaliteitsvol hotel vinden aan een spotprijs? Dat is perfect mogelijk! Hieronder vind je 9 gouden tips hoe je de allerbeste prijs scoort voor een hotelovernachting.
1. Gebruik online hotelzoekmachines en vergelijk
Een hotelzoekmachine vergelijkt hotels bij honderden reisaanbieders (zoals Booking.com, Expedia…) om vervolgens een overzicht te geven van de scherpste prijzen op de markt. Zo weet je in één oogopslag waar je een kamer aan de laagste prijs kan vinden. Bekende zoekrobots zijn Trivago, Hotelscombined, Momondo, Skyscanner, Google Hotels Search en Kayak. Beperk jezelf niet door slechts één zoekrobot te raadplegen. Elke zoekmachine vergelijkt namelijk een eigen selectie van reisaanbieders waardoor de laagste prijs soms erg kan verschillen.
Belangrijk is om je niet blind te staren op het goedkoopste tarief. Bekijk altijd de voorwaarden van de reisaanbieder; sommige websites rekenen namelijk extra administratiekosten aan. Verder controleer je best ook of dat het ontbijt al dan niet is inbegrepen en of je de mogelijkheid hebt tot gratis annulering.
2. Wis je cookies en ga direct naar de boekingswebsite
Wist je dat heel wat reisaanbieders hun prijzen laten afhangen van je surfgedrag? Zo kan het zijn dat de prijs duurder wordt naarmate je een bepaalde website meermaals bezoekt. De kans is immers groot dat je zal boeken bij een website die je vaak raadpleegt. Daarom is het raadzaam om jouw cookies te verwijderen voordat je tot een boeking overgaat.
Naast het aantal bezoeken van een specifieke site, kunnen de prijzen ook afhankelijk zijn van het kanaal waardoor je uiteindelijk op de website bent beland. Zo is het mogelijk dat een overnachting duurder uitvalt indien je bijvoorbeeld via een hotelzoekmachine op de boekingswebsite terechtkomt, dit in tegenstelling tot wanneer je deze rechtstreeks zou raadplegen. Dit kan je controleren door rechtstreeks naar de website te surfen via een incognitovenster of een andere browser.
3. Gebruik VPN-software
Ook locatie kan een rol spelen bij de aangeboden prijzen op boekingswebsites. Zo kan de aangeboden prijs afhankelijk zijn van de regio van waaruit je naar een goedkope hotelovernachting zoekt. Je locatie wordt altijd gelinkt aan je IP-adres. Door gebruik te maken van een VPN software, is het mogelijk om via een IP-adres te surfen vanuit een hele lijst landen. Deze softwares zijn volledig legaal en zorgen er bovendien voor dat je veel veiliger surft. Er zijn heel wat VPN softwares op de markt. Surfshark is bijvoorbeeld een echte aanrader. Deze software laat namelijk toe om te verbinden met meer dan 3200 servers in 65 landen!
Een hotelovernachting in het Elysées Union Hotel in Parijs kost op Booking.com € 102. Wanneer er echter verbinding gemaakt wordt vanuit een Indische server en in een nieuw incognitovenster wordt gesurft, daalt de prijs al naar € 93! Hou wel steeds rekening met de valuta. Deze wordt automatisch aangepast aan de locatie, maar bij de meeste grote boekingswebsites (zoals Booking.com) kan je deze gemakkelijk opnieuw aanpassen naar prijzen in euro.
4. Laat je niet beïnvloeden door pushberichten
Je kent ze wel, de schreeuwende meldingen à la ‘Boek snel want er is nog maar één kamer beschikbaar! 2 minuten geleden is er een hotelkamer in dit hotel geboekt…’. Heel wat grote boekingswebsites gebruik(t)en misleidende pushberichten zodat je sneller een hotelkamer zou boeken. Zo kan het eigenlijk zijn dat het gewoon de laatste kamer betreft van een aantal kamers dat de boekingswebsite heeft gereserveerd bij een specifiek hotel. Het is dus perfect mogelijk dat er in dezelfde accommodatie nog heel wat kamers beschikbaar zijn bij andere aanbieders of op de website van de hotelier zelf. Laat je dus zeker niet beïnvloeden en negeer deze berichten.
Gelukkig evolueren de dingen positief. Eind 2019 heeft de grootste boekingswebsite Booking.com onder druk van Europa beloofd om deze agressieve verkoopstechniek niet meer toe te passen.
5. Bekijk de website van het hotel
Sinds 2018 is het in België verboden dat boekingswebsites hoteliers verbieden om met een lagere prijs op hun eigen website adverteren. Sindsdien zijn hoteleigenaars opnieuw volledig vrij om zelf hun prijs te bepalen. Hierdoor is de kans reëel dat dezelfde hotelkamer op hun officiële website goedkoper is dan op een boekingswebsite en/of dat je er een leuke extraatje (zoals een gratis ontbijt) bij krijgt. Dit komt doordat de hoteleigenaar geen hoge commissies hoeft te betalen. Ook grote hotelketens stunten regelmatig met straffe promoties!
6. Boek een hotelkamer met annulatie en ga op zoek naar last minute kortingen
Elke hotelier wilt uiteraard koste wat het kost lege hotelkamers vermijden. Daarom stunten de meeste hotels tijdens de laatste dagen met lagere prijzen zodat ook de laatste vrije kamers nog gevuld geraken. Hierdoor kan je last minute soms op geweldige promoties botsen! Hoteltonight.com is gespecialiseerd in deze lastminute-aanbiedingen, maar bekijk ook zeker eens de hotelzoekmachines en grote boekingswebsites zoals Booking.com.
Aangeraden is om enkele weken of maanden op voorhand een accommodatie met gratis annulatie te boeken. Indien je op het laatste moment toch nog een goedkopere kamer vindt, kan je jouw initiële boeking gewoon kosteloos annuleren. Bekijk zeker altijd de voorwaarden van een gratis annulatie. Deze kunnen per hotel/aanbieder erg verschillen.
7. Zoek een hotel op websites gespecialiseerd in hotelarrangementen
Gespecialiseerde websites zoals HotelSpecials, Vakantieveilingen, Actievandedag, Hotels.nl en Voordeeluitjes.nl specialiseren zich in hotelarrangementen. Omdat zij vaak bij hoteliers massaal kamers opkopen en deze vervolgens terug in pakketvorm aanbieden (denk bijvoorbeeld: overnachting inclusief ontbijt + gebruik wellness), hebben ze dikwijls erg goede prijsafspraken met deze hotelhouders. Op zijn beurt vertaalt zich dat dan weer in de meest scherpe prijsaanbiedingen voor jou!
8. Neem persoonlijk contact op met het hotel
Eens je enkele aanbieders hebt vergeleken en de beste voorwaarden en prijs-kwaliteitsverhouding hebt gespot, kan je het hotel telefonisch of per mail persoonlijk contacteren. Je vraagt vervolgens of het mogelijk is om een goedkopere prijs te krijgen dan de prijs die jij hebt gevonden. Het is zo dat hotelhouders een grote marge betalen indien jij niet rechtstreeks bij hen boekt. Om die reden zullen de meeste hoteliers jou op deze vraag een positief antwoord verschaffen!
9. Registreer je bij grote hotelketens voor straffe promoties
Grote hotelgroepen die eigenaar van verschillende hotelketens zijn, stunten meermaals per jaar met grote kortingen. Zo zijn promoties zoals ‘gratis ontbijt’, ‘2+1 gratis overnachting’ of ‘tot 40% korting’ geen uitzondering meer. Bekende ketens zijn Radisson, IHG (o.a. Holiday Inn & Crowne Plaza), Accor (o.a. Ibis & Novotel), Hilton, Marriott (o.a. Sheraton), Best Western, NH & H10 Hotels. Registreer je op de nieuwsbrief van Ik wil goedkoop reizen en mis geen enkele van soortgelijke aanbiedingen!