Free walking tours: gratis geleide stadswandelingen in heel wat steden

1880
freetour barcelona
Freetour.com - Barcelona

Wat is een free walking tour?

Free walking tours zijn gratis stadswandelingen die meestal door locals worden aangeboden. Handig, want zij kennen de stad als hun broekzak en kunnen je ook de minder toeristische plekken laten zien die ook de moeite waard zijn om te bezoeken.

Je hoeft dus geen ticket te betalen voor zo’n stadsrondleiding, al is het wel gebruikelijk om de gids op het einde van de rondleiding een fooi te geven. Het bedrag bepaal je zelf. Het voordeel is ook dat deze gidsbeurten erg vrijblijvend zijn. Was je niet van plan om deel te nemen maar spot je een gids die net bezig is aan een rondleiding, dan kun je gewoon aansluiten.

De free walking tours winnen wereldwijd steeds meer aan populariteit. Het concept is dan ook een prima alternatief voor de meestal erg prijzige georganiseerde tours die verschillende touroperators aanbieden. Weet wel dat de meeste gidsbeurten in het Engels gegeven worden, al bestaan er hier en daar wel uitzonderingen.

In welke steden zijn er free walking tours?

Het concept werd voor het eerst in 2003 geïntroduceerd in Berlijn. Al snel sprongen andere steden ook mee op de kar. Zo komt het dat vandaag populaire reisbestemmingen zoals Barcelona, Lissabon, Kopenhagen, Rome en Praag heel wat gratis stadswandelingen aanbieden. Ook buiten Europa is er een groot aanbod. Wat dacht je van een kosteloze rondleiding in New York, Sidney of Dubai?

Ook dichter bij huis zijn de mogelijkheden talrijk. In steden zoals Gent, Brugge, Brussel en Amsterdam kun je namelijk ook terecht voor een gratis gidsbeurt.

Welke bedrijven/verenigingen bieden een free walking tour aan?

Zowat elke stad die de gratis wandelingen aanbiedt, heeft z’n eigen website waar je een free walking tour kan boeken. Ook veel hotel en hostels zijn op de hoogte van de meest prominente free walking tours en kunnen je tijdens je verblijf van verdere informatie voorzien.

Daarnaast bestaat er ook een globaal platform waar je gemakkelijk de beste kosteloze tours kan vinden en reserveren. Op Freetour.com heb je keuze uit 250 steden uit meer dan 90 landen wereldwijd. Het handige is dat deze organisatie ook een gebruiksvriendelijke app ter beschikking heeft!

Free biking tour

Meer aan je fiets gebonden dan aan je wandelschoenen? Geen probleem! Dan is een free biking tour misschien meer iets voor jou. Het is hetzelfde concept als een free walking tour, maar dan met de fiets uiteraard.