Vlucht vertraagd of geannuleerd? Claim een compensatie

471
vlucht-vertraging-annulatie
Vertraging of annulatie van een vlucht

Eerder heb ik de rechten bij een staking van je luchtvaartmaatschappij besproken. In dit artikel wil ik inzoomen op je rechten wanneer je vlucht vertraging heeft opgelopen of wordt geannuleerd. 

Vertraging

Indien je vlucht meer dan 3 uur vertraging heeft opgelopen, heb je volgens de Europese wetgeving recht op de volgende forfaitaire compensatie afhankelijk van de afstand van de vlucht:

  • Vluchten tot 1500 km: € 250
  • Vluchten tussen 1500 km en 3500 km: € 400
  • Vluchten + 3500 km: € 600*

(*Indien het een langeafstandsvlucht van + 3500 km betreft en de vlucht tussen 3 en 4 uur vertraging heeft opgelopen, mag de luchtvaartmaatschappij de vergoeding van € 600 halveren.)

Naast een compensatie heb je (vanaf 2 uur vertraging) recht op eten & drinken, een telefoongesprek en een hotelovernachting (indien van toepassing). Ook bepaalde kosten die het directe gevolg zijn van de vertraging, kan je terugvragen.

Annulatie

Indien je vlucht geannuleerd is, krijg je dezelfde compensatie als bij een staking.

Compensatie claimen

Om een compensatie aan te vragen dien je de klantendienst van je luchtvaartmaatschappij te contacteren. Indien deze je recht op compensatie niet beantwoordt, kan je een klachtenformulier van de dienst passagiersrechten van de FOD Mobiliteit (enkel voor België) invullen die dan als bemiddelaar optreedt. Als Nederlander kan je klacht indienen bij de inspectie leefomgeving en transport die vervolgens zal nagaan of de klacht terecht is

Heb je geen zin om alles zelf te regelen? Er bestaan gespecialiseerde claimbureaus (bv. Vlucht-vertraagd.nl)  die je compensatie regelen en indien nodig zelfs juridische stappen ondernemen. Betalen moet enkel indien de claim succesvol is (25 % van het bedrag van de claim).

Ik raad je dus aan om in eerste instantie de vliegmaatschappij te contacteren. Wanneer deze de claim onterecht afwijst, beveel ik een claimbureau aan zoals Vlucht-vertraagd.nl.

Bekijk meer reistips

Nog niet gevonden wat je zoekt? Bekijk dan ook: